Нали има едни такива теории, че ако мислиш в някаква посока, може и да предизвикаш някакви неща. Аз обаче нали съм си една земна зодия и по тая причина здраво стъпил на земята, винаги намирам по-прагматични и лесно обясними причини за съвпадението. Но да си дойда на думата.

Ако си спомняте в предния материал ви писах за един репортаж на БНТ за отец Иван, в който се обясняваше как е закупил къщички в запустяло българско село – едно от многото пустеещи родни села, чийто брой се увеличава буквално всеки ден, – къщички с дворни парцели и е настанил там част от обитателите на приюта в Нови хан, помага им да се занимават със земеделие, с две думи иззел е функциите на социалното министерство.

vvvvvvvvvvvvvvvvvv

Истината е, че не гледах този репортаж по телевизията, а моя фейсбук приятелка беше постнала линк към него. Изгледах го, останах впечатлен, което е видно и от факта, че писах за него, и, разбира се, лайкнах материала. След два-три дни тази приятелка, която беше споделила материала, ми писа на лични и ми обясни, че се организира благотворителна вечер във Военния клуб с куверт от 30 лева в подкрепа на каузата на Божия служител. Попита ме съгласен ли съм да закупя куверт и да подкрепя благородното дело – щял да присъства и самият отец Иван и да разкаже за това, какво е направил, за намеренията си.

Разбира се, че се съгласих. Доколкото разбрах, е инициатива, която ще минава през различни градове. Та мисълта ми беше, че очевидно в България съдбата на нуждаещия се е в собствените му ръце, не виждам смислена причина, който има възможност естествено да подпомогне на този, който се опитва да улесни давещите се в изплуването на повърхността.