european-businessВсъщност изобщо не е от скоро. Но аз тепърва разбрах, и то по не много приятен повод, че една от най-големите колекторски компании в Европа има и клон в нашата страна.

Мисля, че това за всички ни е много добра новина. Защото от край време бизнесът със събиране на вземания е доста черен в очите на нашенеца. Мисля, че ужасният имидж е рожба на годините след прехода, когато масово се разпространяваше виждането, че мафиотските филми са нещо готино и че е много по-ефективно при събиране на задължение да пратиш мутра със склонност към насилие и хапливо поведение, та да сплаши малко длъжниците ти.

Трябваше да минат 25 години, докато българинът забележи, че разликата между родния манталитет и западния е много голяма. На Запад, противно на това, което дават по европейските филми, взаимоотношенията между кредитора и неговия длъжник са на високо професионално ниво.

Говоря точно за професионализъм, тъй като всичко, което компании като немската верига EOS GROUP правят, е да гарантират сключването на един много изгоден финансов договор. Събирането на дълговете е просто сделка, която изисква диалог и договаряне на определени условия. Нищо общо с мутренски прояви и телефонен тормоз.

Но трябваше да минат повече от 10 години, откакто ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис работят в България, докато хората свикнат да гледат без съмнение на подобни компании. Европейският стандарт стана еталон едва след присъединяването ни към Европейския съюз. Може би това бе преломът – необходимият мост на доверие, който хората трябваше да прекосят, за да осъзнаят, че голяма колекторска фирма, каквато е ЕОС, работи в съвсем различно от познатото ни досега измерение…