Заглавието може би ви се струва странно – самият аз не съм си мислил, че някога ще включа гениалност и бохемство в едно и също изречение. Но ето, че и това било възможно 🙂 Та май открих своя модел за подражание в канадския милиардер Ги Лалиберте – създателят на най-богатия цирк в света – Дьо Солей. Човекът е успял да направи невъзможното – хем да прави диви и пищни купони, за които се говори с месеци и да се отдава на личните си примитивни удоволствия, хем да бъде един от най-успешните бизнесмени в света и да попадне в топ 400 на списание Форбс за най-богатите хора в света. И това не е всичко – Лалиберте е летял в космоса и е един от най-добрите покер играчи на планетата.

Както ви бях казал в една предишна публикация, интересувам се от такива гениални и успешни личности и техните биографии, особено когато става въпрос за бизнесмени от такъв ранг. Тази на Ги Лалиберте ме грабна особено много с това, че той е един отличен пример за социална мобилност – започнал е като уличен артист, на когото пускали ресто в шапката, и е стигнал до едно от най-високите стъпала в глобалната ни социална йерархия.

Само бях чувал отличителното име на Ги, но не знаех кой е и какво е постигнал, докато един приятел не ми разказа, защото предположил, че ще се заинтересувам. Разбрах че има биографична книга за него и след като прочетох малко рецензии, една от които на режисьора Ивайло Палмов, реших да си я купя. Книгата можете да откриете в повечето книжарници под името „Ги Лалиберте: Невероятната история на създателя на Цирк дьо Солей“, а авторът е Иън Халпърин.

Определено много интересно четиво, което разчупи досегашното ми мнение, че човек ако иска да успее, трябва да се концентрира само върху здравото бачкане и да не позволява на удоволствията да го разсейват. Ето че можело – хем да въртиш успешен бизнес, хем да не изпускаш нито една от сладостите на живота. Остава само да открия и аз начин да го постигна 😉