Използвали ли сте Goodreads? Това е най-големият сайт в света за читатели и препоръки за книги. Той стартира през 2007-а година, а целта му и до днес не остава променена – да помогне на хората да намерят или препоръчат книгите, които обичат и са ги впечатлили. Чрез този сайт успях да открия много литература, съобразена с моя вкус. Тук се запознах и с творчеството на българския писател Васил Лазаров.

Изненадах се положително, когато забелязах две книги на автора като препоръчани от други читатели и попадащи в графата с подходящи за мен. Разбира се, сайтът е посещаван от хора в цял свят и има доста българска литература, но не мога да скрия, че изпитах гордост от видяното. Приех го като международно признание и нямаше начин да подмина.

Препоръчаните книги на Лазаров бяха два негови романа – „Тройната нишка“ и „Парадоксът на любовта“. Излишно е да казвам, че прочетох и двата и то за отрицателно време. Причината е, че книгите увличат читателя с интересна фабула, динамичен сюжет и реализъм. Но не се изчерпват само с това.

За повечето читатели на Васил Лазаров е известно, че той почита християнските норми и умело ги пресъздава в творбите си. Този похват наблюдавах първо в „Тройната нишка“, а след това открих и в „Парадоксът на любовта“. Няма да ви разказвам сюжетите, за да не ви разваля удоволствието от четенето, защото сигурен съм, че ще потърсите книгите на автора. Изкушавам се само да ви споделя някои интересни факти, свързани с християнството и въпросните Лазарови романи.

В „Тройната нишка“ например самото заглавие се явява като религиозна метафора. То е препратка към Стария завет и води до конкретен пасаж от него. Смисълът е, че двама души винаги са по-силни заедно, отколкото сами. А кой или какво е третата нишка, ще се досетите сами след като прочетете книгата. Вторият роман пък деликатно се върти около Божественото начало и човешката природа чрез интересна символика.

Творчеството на Васил Лазаров си заслужава да бъде прочетено, запомнено и споделено. То е увлекателно, наситено с реални житейски ситуации и индивидуализирани герои, в които всеки може да припознае част от себе си. Чрез персонажите си и сюжетните линии, които разиграва, авторът ни учи на хуманизъм, нравствени добродетели и вяра в доброто, в хората и в себе си. Goodreads ми препоръча Васил Лазаров, а аз го препоръчвам на вас.