gisЕдва ли много от вас са чували за „Географските информационни системи“ – съкратено ГИС. Те играят ключова роля в електронното управление на пространствено ориентирана информация в съвременния свят. Използват се в стотици области като картография, а развитието им датира още от 60-те години на миналия век. И макар да звучат като нещо сложно и отвлечено, истината е, че нямаше да живеем в такъв информационен комфорт днес , ако ги нямаше тях.

Като човек, който се интересува от софтуерни технологии и тази година ще присъствам на „GIS day”(Денят на ГИС), който традиционно се организира от ЕСРИ България и ще бъде отбелязан у нас за 15-ти път с безплатна за присъствия двудневна конференция в хотел „Шератон“. Събитието ще се състои на 19 и 20 ноември.

У нас ГИС също се развиват много динамично – както в частния сектор, така и в публичния. Миналата година наградени бяха Изпълнителна агенция ЕСМИС и нейния ръководител – бившият кмет на Сливен – Христин Петков, който говори за успешното прилагане и реализация на много GIS проекти в рамките на електронното правителство и напомни, че 80% от услугите му са свързани с географски бази данни и картография.  Следя развитието на ГИС у нас и ще ми е интересно да чуя какво ново се е случило в сектора за една година и какво предстои.

За хилядите възможности, които предлагат ГИС едва ли има нужда да ви обяснявам. Факт е, че те са ключови за модерния информационен свят и се радвам, че и тази година събитието ще бъде отбелязано у нас повече от подобаващо. Защото подобни събития насърчават хора като мен, които желаят да се развиват в подобна тясно специализрана насока.