Хубавата храна ни прави щастлив – това е всеизвестен факт. Но знаете ли какво означава Mood Food? Това е балансирана, пълноценна диета, богата на витамини и минерали, която, както показват проучванията, е също толкова полезна за нашето настроение, колкото и за нашето тяло.

За нея важи следното правило – колкото по-цветно, толкова по-добре. Сред най-важните храни, които са препоръчителни в менюто, са комбинация от продукти, богати на въглехидрати и триптофан като пълнозърнести хляб и паста, зърнени храни, ядки или кафяв ориз.

За да е не само здравословна, но и да носи настроение, храната трябва да съдържа някои важни вещества. Например сьомгата и лененото семе са богати на омега-3 мастни киселини. Те увеличават транспорта на триптофан до мозъка и действат благоприятно.

Съдържащият се в лютите подправки капсаицин пък подпомага отделянето на ендорфин, известен като Хормон на щастието. Други средства за повишаване на настроението включват витамин В6 и В12, витамин С, витамин А, магнезий, цинк, желязо, селен, калий.

За да подобрите настроението, сред доказаните средства са горските плодове. Ако чувствате апатия, тогава боровинките например са добър изобор за насърчаване на мотивацията и подобряване на концентрацията.

Ако сте стресирани преди празниците или на работното място са се събрали куп задължения, орехите ще помогнат за справяне със ситуацията и по-спокойното ежедневие.