Знам, че през последните години се проговори за психоклимат, приятелски климат и какво ли още не производни на думата. Днес обаче ще говоря буквално – за климата от гледна точка на температура и подходящи условия за работа.

Да ви кажа честно, може да звучи като нещо лесно за регулиране, но не е точно така. Повечето офиси се отопляват с климатици, а когато става дума за климатици сякаш винаги има нещо, което не е както трябва. Лятото все на човека, който е близо до климатика, ще му е студено, а на тези, които са по покрайнините – ще им е горещо.

hot-and-cold-office-598x307

През послените дни и даже седмици обаче изпадаме в другата крайност. Застудява значително и никой не може да отрече, че наистина е температурите са достатъчно ниски и имаме нужда от допълнителна топлина. Дали ще е на парно, духалки, печки… кой както може.

Фактите обаче са следните. Ако работите в офис и по цял ден седите неподвижни пред компютъра, имате нужда достатъчно висока температура, така че да не изстивате, защото тялото ви е в покой и не се загрява отвътре. Нямате никакво движение и лесно можете да настинете без дори да усетите как е станало. На мен например много лесно ми изстиват пръстите на ръцете, когато температурите не са достатъчно високи. Просиняват и се е случвало дори да щракам по клавиатурата с нахлузени ръкавички без пръсти на ръцете. Какво да ви кажа, топля се с подръчни материали… дори когато климатикът духа достатъчно топло.