Какво означава един бизнес да бъде отговорен и прозрачен? Съществуват много и различни дефиниции за това, но най-общо казано е, да има ясни и открити действия пред обществеността и да използва влиянието си в помощ на социални или екологични проблеми. За да придобиете по-ясна представа, ще ви дам за пример компания, която според мен е пример за отговорен бизнес.

Става дума за Телематик Интерактив България АД, която с иновативните си решения се фокусира изцяло върху клиентите. Историята на дружеството започва през 2014 година с придобиването на лиценз за дейност като онлайн казино. Към днешна дата Телематик е сред утвърдените имена в игралната индустрия, оперираща с бранда Palms Bet. През изминалата 2021 г. компанията придобива CT Interactive, насочена към бизнес партньори.

Посоката за развитие на компанията задава мажоритарният акционер Мило Борисов. Многогодишният му опит в игралната сфера го поставя сред водещите фигури в този сектор не само у нас, но и в световен мащаб. Той е основател и на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите в хазарта индустрия (БТАПОИИ), която тази година се преименува на Асоциация на игралната индустрия в България. Затова не е учудващо, че Телематик постига такъв успех в дейността си.

През март компанията стана първата в България, която е листната на Българската фондова борса. Ключовото събитие ще разшири и открие нови хоризонти пред дружеството за експанзия на нови пазари.

Сред мотивите на дружеството да стане публично са, че хазартният бизнес може и трябва да бъде открит, като се стреми към социална отговорност. А примери за това не липсват. Palms Bet са официални спонсори на Българската федерация по художествена гимнастика и ансамбъла на Златните момичета, като регистрират и марка, посветена на грациите.

Букмейкърът припознава и „синята“ идея, подкрепяйки финансово и морално ПФК Левски. В началото на юли бяха отпуснати средства и за осветление на паметника на Гунди, който се намира пред стадиона на тима. Подпомагане получават и индивидуални спортни надежди като професионалния боксьор Владимир Георгиев.

Изводът за Телематик и Мило Борисов, който направих за себе си е, че резултатите са добри, когато помощта от бизнеса не се използва като имиджов инструмент, а се влага желание и отговорност в подкрепа на кауза и на нуждаещите се.