61008826Както може би знаете, интересувам се от кино и телевизия малко повече от обикновения зрител 🙂 Следя някои предавания, сериали и телевизии и ми е интересно как се представят в очите на зрителите си, особено в контекста на „малката революция“, която се случи у нас, а и продължава да се случва. Затова с интерес разгледах пийпълметричните данни(рейтинги) на телевизиите, които излязоха преди няколко дни. Най-гледаната телевизия за пореден месец е бТВ, като на първо място е сериалът „Огледален свят“, на второ „Гласът на България“, а на трето – „бТВ Новините“. Разбира се, резултатите не са чак толкова изненадващи, но впечатление прави това, че бТВ не само държи най-висок рейтинг за всички новинарски, извънредни емисии и сутрешни блокове, но и той е почти двойно по-голям от рейтинга на коя да е била друга телевизия. Защо половин България предпочита да се информира от бТВ?

Честно да си призная и аз бях от хората, които следяха случващото се в страната основно чрез бТВ, но поглеждах и извънредните емисии и новини и на другите три национални телевизии. Новините на БиТиВи отразяваха протеста най-отблизо и от най-много различни гледни точки. Мисля, че бяха и най-обективни – журналистите не допуснаха протестът да се опорочи пред обществото и ясно правиха разграничението между провокатори и недоволни граждани. А провокатори определено не липсваха. Екипите на телевизията предаваха от всеки по-голям град, като в София бяха мобилизирани поне 4 новинарски екипа, които отразяваха случващото се от няколко горещи точки.

Погледнах как се представят от телевизията и в Интернет. Фейсбук страницата на бТВ има близо 200хил. фена(за сравнение Нова Телевизия има само 40хил.), а фен страницата на bTV Новините – почти 60 хиляди. В сайтовете на бТВ се получават и най-много коментари по новинарските материали, сравнено с останалите медии.

Как мислите, заслужен ли е рейтингът на новините на бТВ? Според мен – да.  Журналистите, работещи там, наистина се отнасят сериозно и внимателно към всеки репортаж и резултатът съответно е най-добрият възможен. За разлика от репортерите в други медии, тези в бТВ са с дългогодишен опит и са вече познати лица, като по-голямата част са в телевизията от самото й създаване – хората вече ги познават, имат им доверие и предпочитат да се информират от тях.