Alphabet не е новият Google, това е обединение от компании, които включват и него. Изпълнителен директор е Лари Пейдж, а президент, естествено, е Сергей Брин. Alphabet обединява под едно крило компании от различна сфера на дейност, като например такива от областта на технологиите и на здравеопазването. Така основателите на Google ще могат да контролират всички свои бизнеси от едно място.

Идеята на Лари и Сергей е за всеки отделен бизнес да назначат способен изпълнителен директор, а те двамата да са на разположение при нужда. Те ще контролирате и разпределението на капитал и ще наблюдават как се справя всяка отделна компания. Google вече има нов лидер в лицето на Сундар Пичай, на когото основателите имат голямо доверие.

alphabet

Името Alphabet, което на английски значи азбука, не било избрано случайно. На Пейдж и Брин им харесало, че азбуката е съвкупност от букви, които заедно съставят един език. Предназначението на новата компания е не да бъде огромен бранд със сходни продукти, а да съчетава разнообразие от компании, които под себе си да развиват свои брандове независимо.

Под крилото на Alphabet минават брандове като Android, Chrome, YouTube, Google Maps. Новата компания ще продължава да се развива и да попълва портфолито си, а Google Inc. сега ще бъде заместено от Alphabet Inc. на фондовата борса.

Според мен решението на основателите на Гугъл е разумно. Искат да обединят бизнесите си под един покрив, за да не са толкова хаотично разпръснати, понеже се развиват с широк кръг от области.