Лято е на всички ни се иска да имаме извяна фигура за плажа. Някои се подготвят цяла година за това, други се сещат в последния момент. Бе значение от кои сте, днес искам да ви споделя за една здравословна и ефективна диета, която открих и привлече интереса ми. Някои от вас може да я знаят, но за мен беше съвсем нова информация, която си заслужава вниманието. Става дума за палео диетата.

Палео диетата се базира на принципа, че хората трябва да се хранят по същия начин, както предшествениците ни от Палеолита (период, който завърши преди около 10 000 години). Тази диета се стреми да имитира хранителния режим на нашите древни предци, които са живеели като ловци и събирачи, и да изключи храни, които са въведени в хранителния ни режим през по-късни периоди от съвремето.

Основните принципи на палео диетата включват:
Ядене на месо: Палео диетата предполага консумацията на месо от животни като птици, риба и говеждо, без добавени химикали и консерванти.

Плодове и зеленчуци: Палео диетата промотира консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци, като осигурява важните витамини и минерали.

Орехи и семена: Орехи и семена се считат за полезни източници на мазнини, белтъчини и фибри.
Изключване на зърнените храни: Палео диетата изключва зърнените храни, включително пшеница, ориз, киноа и други подобни.

Изключване на млечни продукти: Млечните продукти не са част от палео диетата, защото те не били консумирани от древните хора.

Избягване на добавени захари: Добавените захари се изключват от палео диетата, заменяйки ги с натурални подсладители като мед или стевия.

Палео диетата се препоръчва като начин за подобряване на хранителните навици, осигуряване на повече енергия и поддържане на здравословно тегло. Важно е да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да започнете нов режим на хранене, за да се уверите, че той отговаря на вашите индивидуални нужди и здравословни условия.