Дизайнерката Елеанора Ортолани и доктор Джоана Садлър от университета в Единбург създадоха иновативен продукт – първият в света сладолед от пластмаса с вкус на ванилия. Този сладолед е част от арт инсталацията „Престъпни аромати,“ която има за цел да подкрепи дебата за бъдещето на храната и да се фокусира върху огромната проблематика, свързана с замърсяването на околната среда от пластмасови отпадъци.

За създаването на този необичаен сладолед, Ортолани и Садлър сътрудничат с други учени и използват специален процес, който включва метаболитната сила на бактериите и ензимите. Този процес действа като „екофабрика,“ която преобразува полиетилентерефталат (PET), съставка, която често се среща в пластмасата, във ванилин – съединението, което придава вкус на ванилия.

Пластмасата се състои от молекулна структура, която образува твърди полимери при нормална температура. Учените използват специални „гладни“ микроорганизми, които преработват молекулите и ги разграждат. Този процес включва и специални видове бактерии, които превръщат течната смес във ванилин.

Ванилията, която понякога се нарича „зелено злато,“ е втората най-скъпа подправка в света след шафрана. Този проект не само илюстрира възможността за създаване на артикули от пластмаса с нови методи, но и подчертава значението на иновациите в борбата с проблемите, свързани с замърсяването от пластмасови отпадъци.