Не знам да плача ли, да се радвам си. Не че използвах Internet Explorer толкова много, даже напоследък почти никога, но все пак това си е краят на една ера и като знам, че той си отива, ме обхваща някакво носталгично чувство. Чакайте… Е, вече ми мина :). През последните години той стана обекта на подигравки, изоставаше, старееше, така че мисля, че му дойде времето да го заменят с нещо ново. Сменят името и го модифицират напълно заради негативните асоциации, които предизвиква „любимият“ на всички IE. Напълно оправдано решение по мое мнение.

funny-browsers-Internet-Explorer-slowInternet Explorer е вече на 20 години, което го превръща в старец на фона на останалите конкуриращи го по-млади, бързи и функционални браузъри. Време му е да отстъпи мястото си на своя наследник, който в момента е на етап проект, но трябва да се появи до края на тази година. Някога IE беше доминиращ браузър, но Google Chrome и Мозила го изместиха, заради по-бързата скорост на зареждане и по-модерния дизайн, а и Explorer-a имаше проблеми със сигурността.

Със смяната на името се очаква съживяване на репутацията на Microsoft в това направление. Новият браузър трябва да бъде по-бърз и по-подходящ за употреба от различни устройства. Интернет експлорър беше губещия не само при персоналните компютри, но и особено при мобилните телефони. В мобилната ера хората не биха го използвали на смартфона си заради редицата му недостатъци.

Кодовото име на проекта за нов IE е Spartan. Някак името не ми допада особено, ако така ще се казва новият Интернет експлорър. Звучи ми малко като злонамерен софтуер от типа на троянския кон. Нека да видим какво ще излезе от тази голяма промяна на Майкрософт, пък може и да свикна с името по-нататък.