Здравейте, приятели! Как сте? В предната си статия започнах темата за мимиките, като ви предлoжих и няколко примера, чрез които лесно да разгадавате емоциите и мнението на хората. Сега продължавам темата, като реших да споделя малко информация и за жестовете.

Комбинацията от мимики и жестове изгражда езика на тялото и е ефективно средство за невербална комуникация.

Жестовете и мимиките често си „играят“ заедно и се допълват, но понякога сигналите, които дават, може да се различават. Това обикновено е в случай, когато човек има вътрешен конфликт със себе си. Също може да се приеме като знак, че вашият събеседник лъже или иска да скрие нещо. Може би вече сте срещали човек, който сякаш се усмихва насила, а езикът на тялото му говори съвсем различно.

Така например ако искате да подобрите собствените си мимики, за да изглеждате по-убедителни, трябва също да тренирате и жестовете си. Само тогава езикът на тялото ви ще стане ефективен и ще подчертае съдържанието на думите ви.

Отделните изражения на лицето като взиране или мръщене могат да бъдат важни сигнали, но в крайна сметка цялостното впечатление винаги е решаващо. Само един жест не казва всичко. Например честото мигане може да бъде признак на напрежение или нервност. Въпреки това, би било напълно погрешно да се приема за чиста монета, че е така. В края на краищата, вашият събеседник може просто да има сухота в очите или алергия и за честото мигане да има друго обяснение.

Ето защо винаги важи следното: общата картина е решаваща. Ако човекът, с когото говорите често избягва зрителен контакт и говори с нисък глас, той или тя вероятно чувства несигурност. Един сигнал рядко е решаващ, затова картината винаги трябва да се състои от няколко детайла. Също така се запитайте дали израженията на лицето имат смисъл в контекста на това, което се казва.