Музиката е цяла вселена. Тя носи емоции, събужда чувства и определено може да повлия на настроението. Поне при мен, а вярвам и при повечето от нас. Пускаме си музика когато почиваме, пътуваме, спортуваме или празнуваме. Но ако става въпрос за музика по време на работа?

Някои хора се концентрират по-добре, когато радиото е пуснато. Други обаче, включително и аз, се разсейват и не могат да свършат максимално добре ангажиментите си в офиса. А когато в стаята има хора и от двата типа, това може да доведе до конфликт. Така възниква въпросът дали може да работим по-добре на постоянен музикален фон или това ще има отрицателен ефект върху концентрацията ни?

За да си отговорим заедно на този въпрос, извадих информация за предимствата и недостатъците от музиката на работното място. Нека ги видим и всеки сам да прецени към коя страна клони.

Едно от предимствата, което е доказано, е, че включването на радиото на работа има положителен ефект върху производителността и креативността на служителите. С други думи – вършим си работата по-бързо и имаме по-добри идеи.

Не е тайна, че слушането на музика ни прави щастливи и спокойни. За да продължим да работим добре, избраните музикални произведения трябва да бъдат с повече мелодия и по-малко текст или на чужд език. Така няма да се фокусираме върху тях, за сметка на задачите си.

Разбира се, всеки има различен музикален вкус, затова слушалките са идеалното решение. С тях може да слушаме каквото пожелаем и на каквато сила искаме. Това е особено полезно, ако не искаме да безпокоим останалите колеги.

До тук добре, но има и някои минуси. Например недостатък на слушането на музика на работното място е, че комуникацията помежду ни е ограничена. Има смисъл да работим само със слушалки и да ги сваляме при изпълнение на конкретна задача, която изисква да се фокусираме.

В големият офис някои хора се нуждаят и от абсолютна тишина по време на работа, за да се концентрират върху важни неща или да си спомнят нещо. Ако музиката постоянно звучи във фонов режим, способността ни да се концентрирате в крайна сметка ще отслабне.

E, какво е вашето мнение?