Обичате ли супа? Пилешка, зеленчукова или крем – аз лично мога да включвам всеки ден в менюто си. Оказа се обаче, че супата е не само предпочитано ястие през зимните дни, но е и сред най-добрите и полезни храни през лятото. За това си има обяснение и медицински експерти ни го дават.

Според тях, заради горещината губим чрез пот много витамини, минерални соли и вещества, съдържащи азот. А една хубава топла супа може да ги възстанови напълно. Противно на очакванията, специалистите я препоръчват най-вече и когато температурите надминат 30 градуса. В тези моменти трябва да приемаме много водоразтворими витамини, минерали, пълноценни протеини и по-малко храни с наситени мазнини. Ето защо супите отново са идеалният избор.

Сигурно знаете или пък сте чували, че през лятото е добре да приемаме топли напитки. Така се получава уравновесяване на температурата на външната среда и тази на тялото. Това пък от своя страна съдейства за по-малкото количество загуба на течности от организма. Същото важи и за супата. Тя трябва да се приема топла, не гореща, което всъщност постепенно ще ни окаже и охлаждащ ефект.

Хубавото е, че супа може да направим почти от всичко. През лятото се намират сезонни зеленчуци, които освен полезни, са и изключително вкусни. В днешно време кулинарията ни предлага какви ли не разновидности и подробни рецепти за супа. Трябва само да изберем по наш вкус, да приготвим и да се заредим със здраве.