Ако работите в офис като мен и ако стоите пред компютъра по 8 часа дневно, знаете колко важно е да си правите кратки  почивки на всеки час или два. Казват, че ако пред вас има дърво или някаква друга буйна растителност  е добре да паркирате погледа си за известно време натам. Зеленото успокоява и помага на очите да си отпочинат.

compworkНай-честите оплаквания на служители, работещи пред монитор, е замъглен поглед след работно време, бавно фокусиране,  парене в очите, болки в областта на слепоочията. Някой отреждат това на излъчването от монитора. Няма такова нещо! Забравете го и точка! Умората след работа и усещането, че може би сте вдигнали диоптъра (ако не носите очила, че вече имате такъв) се дължи на продължителното взиране в непрекъснато движещи се фигури и трептенето на дребните елементи от монитора. За това е препоръчително да мигате по-често, когато работите пред екрана, не забравяйте и редовните почивки, по време на които да правете следното упражнение:

Вдигнете хоризонтално дланта си на нивото на погледа, като на заден план нека се вижда по-далечен обект. В продължение на минута фокусирайте на ръба на дланта си и върху далечния обект. Така последователно – на близо и далеч, на близо и далеч.  Ефект има. Гарантирам, защото лично аз имах проблеми с очите и откакто следвам изписаното дотук се чувствам по-добре.