профилактикаЗа да имате личната сигурност, че сте добре; за да сте спокойни, че сте достигнали балансиран живот и хармония между духа и тялото си трябва да полагате необходимите грижи за физическото си и психичното си състояние. Рецептата за добро здраве се състои от три значими компонента: Профилактика, Профилактика и … Профилактика.

Не забравяйте поне веднъж годишно, особено ако работите на граждански договор и нямате трудова медицина, да посещавате личния си лекар. Не пропускайте преглед при интернист, вземете си кръвни проби, идете на очен и кожен лекар, на зъболекар. От жената до мен зная, че за нежния пол е от значима важност да направят консултация с гинеколог и мамограф.

Тези прегледи, колкото и неприятни да ви се струват, не е добра идея да отлагайте дори под претекст, че нямате време. Факт е, че болестите са лечими, когато се хванат на време. Факт е , че много хора са можели да бъдат спасени, ако са отишли на лекар веднага щом са почувствали дискомфорт. Така че бъдете по-отговорни към себе си или поне към близките ви, които ви обичат и разчитат на вас.