Обичате ли природата? Съмнявам се, че някой би отговорил отрицателно на този въпрос, защото чувството, което се появява, когато сме сред зелената шир, не може да се сравни с нищо. Неслучайно редица проучвания доказват, че дори малко време, прекарано сред природата, е достатъчно, за да намали нивото на хормона на стрес.

Основна роля за това играе и зеленият цвят, който доминира в природата и създава чувство за вътрешен мир, комфорт. Самото му наименование пък е с латински произход и означава живи, енергични, млади. Разбира се, планинските преходи или почивка на морски курорт, също правят чудеса и не са за пренебрегване.

Природата вдъхновява и с огромен набор от положителни ефекти, които влияят върху хората. Най-простият пример е тишината. Според някои учени, шумната градска среда е основен индикатор за състояния като депресия, нарушен сън или сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

А знаете ли, че гората е най-естествената ароматерапия, заради така наречените терпени? Те разпространяват етерични масла, които подобряват настроението и укрепват имунната система. Прясно окосена морава е достатъчна, за да излъчва типичния сладко успокояващ аромат. Освен това, уханието на влажна горска почва или цветя е като балсам за тялото и душата.