Привет, приятели! Продължавам темата от миналия път за това как успешно може да бъде противодействано на авиофобията – страхът от летене със самолет. В първата част ви споделих какви са физическите и психологичните симптоми, също и къде е най-безопасното място в самолета. Освен избора на удобно облекло, запознаване с всички средства и способи на борда с цел безопасност, трябва да бъдете подготвени и с още няколко неща.

Много хора например, за да се отпуснат или успокоят по време на полет, прибягват до алкохол, сънотворни или успокоителни, което е грешка. Специалистите съветват да не се предизвиква сумрачно състояние на съзнанието с алкохолни напитки или таблетки. По този начин не се бори и не се намалява страхът, вместо това го притъпява моментно и е възможно да се засили още повече, когато ефектът им изчезне.

В случай на много силни симптоми на паника, засегнатите не трябва да се притесняват да потърсят медицински съвет и помощ, тъй като страхът от летене, може да е резултат от тревожно разстройство, което изисква лечение.

Има различни форми на терапия за справяне с авиофобията. По правило фокусът е върху предотвратяването на появата на страх, скриването на страха, който вече е започнал да се развива или активната борба със съществуващ страх. Това се постига чрез подходящи тактики за релаксация.

Авиокомпаниите предлагат и професионални семинари, насочени към страха от летене, които се състоят от техническа и психологическа част, и следователно също трябва да помогнат за преодоляването му. В края на такъв семинар участниците имат възможност да летят със самолет, придружени от терапевт.