Чували ли сте за експеримента „Малкият Албърт“? Това ужасяващо и неетично проучване психологическо проучване се извършва в началото на 20-ти век от Джон Б. Уотсън и Розалинд Рейнър, двама американски психолози. Тяхната цел била да проучат как у малко дете се зараждат чувства като страх и асоциирани емоции.

Експериментът се извърши с момче на име Албърт, на около 9 месеца. По време на експеримента, невръстното бебе било подложено на различни стимули, като бял плюшен заек, пуф от вата, косми, бял лабораторен плъх. В началото момчето не проявявало страх или агресия към тези стимули и като всяко дете било любопитно и се радвало.

Затова учените сменили тактиката. Те започнали да пускат силен неприятен звук, наподобяващ удари по метални плоскости, всеки път, когато Албърт играел с плъха. Това уплашило момчето и то започвало да плаче.

В резултат на този експеримент, малкият Албърт изградил страх към белите пухкави обекти, на които се радвало до преди това. Този експеримент служи като илюстрация на това как определени страхове и асоциирани емоции могат да бъдат научени и формирани при малки деца чрез класическо усвояване. Той е често цитиран като пример за важността на опитите със стимули и влиянието им върху поведението и емоциите на хората, включително децата.

А вие какво мислите по темата и липсата на хуманно отношение, в случая, дори към невръстно бебе? Струва ли си в името на науката да унищожиш детството и живота на някого?