google-1Любимият на всички ни Гугъл. Ползващите компютър влизат в търсачката поне 3 пъти на ден, а пък аз – поне 3 пъти по толкова. Какво да се прави, обичам да се информирам за какво ли не, понякога даже набирам произволни думи и чета по една две статии за каквото излезе под тях. Google ни улеснява живота и това си е безспорен факт. Той е една своеобразна библиотека с томове несвършваща информация.

Американецът Лари Пейдж и руснакът Сергей Брин са отговорни за появата на Гугъл на бял свят през 98-ма. Идеята е такава, каквато я знаем и днес – да се систематизира цялата информация в нета на едно. Както знаем, гениалните идеи имат удивителната способност да се отплащат, а в момента компанията струва към 370 милиарда долара.

Google напълно осъзнава колко е важно да имаш точните служители и по всячески начин иска да ги накара да се чувстват добре на работното си място. Затова всички искат да работят за Гугъл, той е сред най-желаните работодатели. Знаете ли, че компанията разрешава на служителите си да се занимават с това, което те намират за интересно в 20% от работното им време, т.е. на 8 часов работен ден имате час и половина да си се занимавате с ваши неща, което пък ви поставя в една по-свободна обстановка и подпомага продуктивността ви.

Разбирате, че за да станеш част от Google, трябва да си изключителен кадър. Те търсят предприемачески дух, висок коефициент на интелигентност и така нашумялото умение за работа в екип. Компанията се е ориентирала не към големи екипи, а към такива с от 2 до 4 човека, защото така всеки член ще запази индивидуалността си, а е и по-лесно да се общува и да се синхронизират действията на всички. Малките екипа са и по-сплотени.

Процесът на подбор и дълъг и труден, преминава се през десетина етапа, но Гугъл трябва да се увери, че е избрал най-добрите сред най-добрите. Интервюиращите са няколко човека и те преценят доколко кандидатът е способен да извършва дейността, за която е нает. Четири са ключовите фактора, за които се следи – индивидуалност, мислене, знания и лидерски способности. Имайте предвид, че персоналът е млад и иноваторски настроен.

Дали ти би се класирал сред служителите на Google? Мислиш ли, че отговаряш на изискванията?