Чували ли сте за Uber? Ако следите световните новини, то най-вероятно да. Това е компания, която предлага алтернатива на таксиметровите услуги. Базирана е в Сан Франциско, но на практика вече предлага услугите си в цял свят, та дори и в София. За ползването им е нужно само свалянето на безплатно мобилно приложение.

Не знам дали сте наясно какво е споделена икономика, но може да се каже, че Uber е един от основоположниците й. В модерния свят хората стават все по-отворени, готови са да споделят собствеността си с непознати без излишни страхове. Намесата на Uber е да съзре тази тенденция и да види една незапълнена пазарна ниша на споделеното пътуване.

File illustration picture showing the logo of car-sharing service app Uber on a smartphone next to the picture of an official German taxi signКак работи всичко това? Всъщност системата е много проста. Ако ти имаш кола в добро техническо състояние, шофьорска книжка и живееш в София например, може да се регистрираш като шофьор към Uber. Нищо не ти пречи по път за работа да вземеш още един-двама човека и да ги закараш и тях, ако са в твоята посока, хем ще изкараш и някой лев. Приложението те свързва с хора, които си търсят превоз.

Не знам доколко е разработена тази система у нас, но на запад е направо хит и подбива пазара на таксиметровите компании, които съответно изливат доста хейт върху услугата, казвайки, че не е сигурна, защото се качваш при непознат непроверен шофьор, които може да няма нужната квалификация и опит. В Испания даже Uber е забранен. Но пък цените са действително изгодни, затова и хората го предпочитат.

Изключвайки въпроса за сигурността, за такава услуга има почва. Търсещият пазар си иска своето и то на по-ниска цена, и го получава. Качваш се на свой риск, но това, според мен, си е единствено твое решение. Намесата на правителства тук малко ми идва в повече.