В света на бизнеса трябва да си убедителен, за да постигнеш напредък. Какво обаче значи това? Когато говориш, трябва да използваш не само умело подбрани думи, но и езика на тялото, за да спечелиш сърцата и умовете на слушателите. Има хора, които говорят добре, изразяват се ясно и отчетливо, но не са убедителни. Други пък използват жаргон, скачат от тема на тема и не могат да си подредят мислите, за да ги изкажат добре с думи. Ти на кого искаш да приличаш?

Имайте предвид обаче, че не е задължително убедителният да е интелигентен, но той може да изглежда такъв, говорейки. Онези, които пък не могат да се изразяват добре, не значи, че не са умни. Обратното също важи, разбира се. Но най-добре е и да си умен, и да изглеждаш такъв пред останалите.

Speaking-in-PublicДа бъдеш убедителен, не значи само думите ти да са такива, но и тялото ти да казва същото. Затова, когато общуваш, винаги трябва да си с изправен гръбнак – прегърбването говори за липса на увереност. Съвсем изправеният гръб също не е препоръчителен, защото изглежда все едно се готвите или за нападение, или за бягство. Най-добра е позицията на изправения, но леко отпуснат гръбнак, която благоприятства потока от думи, без да сте в напрежение от позата, която сте заели.

Високо вдигнатата глава говори за решителност и непоколебимост. Сведената надолу брадичка индикира, че сте се настроили за загуба. Това също така напряга врата ви, което пречи да изговаряте думите ясно.

Що се отнася до слушателите ви, ако погледът ви блуждае из стаята, ще изглежда, че не им обръщате внимание, докато говорите, и те просто няма да ви слушат. Тогава няма и как да сте убедителни. Ако произнасяте реч, говорете достатъчно силно, че да ви чуят хората от най-последния ред, но не чак толкова, че говоренето да премине в крещене.

Ръцете ви трябва да се движат в синхрон с речта ви, например, когато трябва да наблегнете на нещо съществено. Ако наблюдавате обществени говорители, които често изнасят речи, може да се поучите от техните жестове, които обаче трябва да се използват само когато са нужни. Излишните жестове разсейват публиката и пречат на убедителността ви.

Забравете за клишетата, те са враг на убедителността. Използвайте разбираеми, но неочаквани, думи в словосъчетания – така ще направите добро впечатление. Избягвайте думи, които аудиторията може и да не разбере. Употребата им по-скоро ви кара да изглеждате снобски, а не умен. Скоростта ви на говорене и интонацията също трябва да се променя, иначе казаното ще изглежда твърде монотонно и непривличащо вниманието. Например, когато обяснявате нещо за пръв път, говорете бавно. Правете паузи преди важните места, след което повишете тон при изричането им, за да наблегнете на значимостта, а когато обобщавате казаното, забързайте речта.