Първо, нека изясним какво е „бумеранг“ служител – това е човек, който напуска една компания, а след време се връща пак да работи за нея. Когато една фирма изгуби най-добрите си служители, онези опитни професионалисти, които са ценни за нейното развитие, тогава е време да се замисли защо се е получило така. Понякога новината за такова напускане идва твърде неочаквано за работодателя. Това обаче не е краят – има начини да си ги върнете. Четете надолу, за да разберете как.

boomerangДобрите професионалисти сменят работното място, защото искат напредък в кариерата. Затова трябва да им предложите повече като позиция и заплащане. Обрисувайте им с думи картинка, в която те могат да растат заедно с компанията. Бъдете убедителни и ги уверете, че това в действителност може да стане. Ако все пак не успеете, не се разделяйте с лошо, а дайте на напускащия служител да разбере, че винаги сте готови да го приемете обратно. Така той ще остане с впечатлението, че все пак го цените, което значи, че ще бъде по-склонен да се върне обратно след време. Друг е въпросът защо досега не сте му го показали. Можеше да избегнете цялата тази неприятна ситуация само с няколко добри думи. Поуката тук е за вас – ценете гласно хората си, в противен случай ще ги загубите.

Служителят вече е наясно какво е да работи за вас, но не знае какво да очаква от новия си работодател и точно тук е вашият коз да си го върнете. Ето защо не трябва да прекъсвате връзката си с него след напускането му. Интересувайте се как се чувства на новата работа и не пропускайте да му напомните, че вие му пазите мястото, ако случайно има някакви колебания относно новия си работодател. Покажете, че ви е грижа, служителите обичат това.

Ако трябва да обобщим, то може би изводът би бил, че със служителите трябва да се комуникира по-често и по-открито. Те трябва да имат възможност да казват какво искат и какво не ги удовлетворява, а работодателят, от своя страна, да им казва, когато се справят добре. Комуникирайте, за да няма после изненади, касаещи напускане.