Да предположим, че имаш предложение да се включиш в едно стартъп начинание. В момента работиш, но работата не ти носи нужното удовлетворение. Би ли се съгласил да станеш партньор с стартираща фирма? Ако отговорът ти е положителен, то продължавай да четеш, за да почерпиш от опита на един човек, който вече има успешен стартъп зад гърба си.

Start-up ConceptУчастието в стартъп си е рисковано начинание, няма какво да се лъжем. На първо време трябва да си подготвен да живееш от спестяванията си, имай го предвид. Под въпрос е дали ще успееш да се задържиш на конкурентния пазар толкова дълго, че да излезеш на печалба. Един познат, който вече 3 години се издържа сам, ми сподели някои ценни съвети от собствения му опит. Той развива бизнеса си чрез интернет, което значи, че за него не е от значение къде се намира, когато си върши работата.

Тайната е да печелиш в чужда валута и да я харчиш у нас. Благодарение на предната му работа, която включвала командировки до Англия, той успява да завърже солидни контакти там, които му помагат да си намира клиенти сега. Откакто е започнал да работи за себе си, казва, че никога повече не би искал да работи за някой друг. Предимствата няма нужда да ги изброяваме.

Да печелиш в паундове и да харчиш в левове си е голяма далавера. Може да се каже, че моят познат е част от така популярния у нас аутсорсинг бизнес. На британците им излиза по-евтино да наемат българин, отколкото същия специалист в тяхната страна. Цената, за която се уговарят, е по-висока, отколкото би платил български клиент за същата услуга, така че, в този случай, всеки печели. Неговият съвет е, ако се захващаш със собствен бизнес, да се насочиш към чужди пазари, в страни с по-добре развита икономика.