Като всеки млад човек днес и на мен ми се иска да живеем в една приветлива градска среда. Мечтая си за чисти улуци без фасове по земята, за санирани и нелющещи се около нас сгради, за модерни постройки и паметници н акултурата, за дълги велоалеи, за големи паркове, модерни търговски центрове и т.н. Като цяло за една представителна визия на градовете ни.

High tech city environmentПрез последните няколко години по време на различни мои обиколки из страната ни оставам с впечатление, че качеството на градската среда у нас малко по-малко се подобрява. За съжаление имаме и немалко пустеещи райони, където почти нищо не се случва, но, както се казва, никой не може да огрее навсякъде. За мен е важно да виждам, че от време на време се правят разни неща и че вървим напред. Знам, че нищо не става изведнъж, но големите промени се случват чрез малките такива. Нужно е да имаме търпение, за да ги дочакаме.

Не искам да звуча наивно, но се надявам, че градската среда в България малко по малко и стъпка по стъпка ще продължава да се подобрява. Ако младите хора са съвестни, работливи и ангажирани към случващото се около тях, нищо не ни спира да вървим напред. Промените в крайна сметка се случват постепенно и често не ги усещаме. Замислете се… как изглеждаше вашият квартал преди 10-15 години? По-добре или по-зле? По-жив или по-запустял? С повече нови сгради отколкото сега? С отговорът на тези въпроси, ще си отговорите и на този: развива ли се градската среда у нас и как по-точно?