Не знам доколко се интересувате от технологиите за 3D принтиране, но в Азия вече има цели къщи, които се строят по този начин. Възможностите на тази индустрия стават все по-големи с всеки изминал ден. Вече се появяват и първите методи за принтиране на структури на база използването на метален прах. Този процес не само е по-евтин, но и по-бърз и приложим за различни видове метали, сплави и съединения.

CubeСместа, направена от метален прах, разтворители и еластомерен съединител, може да се принтира от дюза, също както и 3D принтерите за пластмаса. Принтираните от метал структури се изпичат в пещ за по-голяма здравина. След като са излети и преди да се изпекат получените структури могат да се сгъват, без да се счупят. Самият метод позволява да се създадат невиждани досега метални структури и архитектурни елементи. Той може да се използва и с метални оксиди, които са по-евтини и стабилни от някои видове метален прах.

За в бъдеще ролята на 3D принтирането ще се увеличава, а може и да измести някои стандартни методи на производство в различни индустрии. Учудващо, но тази технология навлиза и в модната индустрия, където създава невероятни тоалети по тялото на самия човек. Като привърженик на всякакви нови технологии, интересно ще ми бъде да видя докъде ще стигне всичко това.