Тази година времето наистина се е объркало. Обикновено по празниците винаги захладнява, но на много места в страната слънцето носи втора пролет. Независимо това синоптиците предвиждат, че топлината е измамна и само след ден, след два ни очаква снежна пряспа.

Не се и съмнявам. Ние в Свищов отдавана си знаем, че като един от най-северните градове в България си имаме бяла зима сравнително по-рано. За сравнение мои познати от Пловдив почти винаги се оплакват, че снега ги пропуска. Ако случайно на празниците заснежи – това е повод за радост.  Софиянци обаче, поради непосредствената си близост с Витоша, никак не обичат студените зими. И разбирам защо. Да зъзнеш по спирките на градския транспорт не е повод за усмивка. Когато е толкова студено, че 5 минути ти се струват час, ти се иска да не си столичанин, а жител на малко селце, където от работното място до дома те делят пряка или две.  По същата причина пловдивчани не бива толкова да се оплакват. Меката зима е истински благодат за пешеходците.

snowwhiteИзпращаме една тежка 2014-та. Не само защото политическата обстановка в страната ни ни измори. По-страшни бяха природните катаклизми, които оставиха десетки хора без ток, питейна вода и домове. Миналата зима бе мека и лятото се прояви по-прохладно от обикновено. Затова аз си пожелавам една студена зима, но топло и приятно лято – без наводнения и дъждове, без туристически и други катаклизми.

Весели празници!