mass_media-2Знаете ли какво е „медия“? Вероятно като чуете тази дума, първата ви асоциация е свързана с журналисти, телевизионни репортажи, вестници, списания, книги и т.н. Прави сте, всичко изброено дотук е медия, но значението на думата не се изчерпва дотук. Всъщност в по-широкото си значение медията е посредник, който предава информация от една страна към друга.

Ние самите носим медийни характеристики, защото всеки човек ежедневно изпраща определена информация към външната среда. Тези сигнали са собствения ни подход за самоизява, чрез който показваме какви сме и с какво се открояваме сред останалите хора. Начинът ни наобличане е вид медия, защото само по него който и да може да си извади определени заключения за нас. Не случайно народната мъдрост гласи, че човек по дрехите го посрещат, но по ума го изпращат. Облеклото ни „говори“ толкова много, че по настоящем този вид комуникация се е превърнал в цяла индустрия. Нали с това се занимават дизайнерите, консултантите по облекло и всички други, ангажирани в модния бранш.

Музиката между другото също е вид медия и средство за комуникация. Едва ли има човек, който дори подсъзнателно не би си направил изводи за мен, ако му кажа, че слушам само метъл, чалга, рап, класически рок, джаз, кънтри или друг определен музакален жанр. Всеки стил в се свързва с определена супкултура, към която неговите слушатели се причисляват.

Много неща от ежедневието ни също могат да влязат в ролята на медии и да предават негласна информация. Витрините в магазините например директно ни „съобщават“ какво се продава в търговската им площ и за какъв тип потребители са насочени тези стоки. Кориците на книгите са специфичен тип медия, защото „говорят“ по специфичен начин за съдържанието под тях. Бижутата и гримът при жените също са носители на информация, ако сме способни да я разтълкуваме. Така че, хора, оглеждайте се и се опитвайте да „видите“ отвъд видимото. Винаги има какво още да откриете.