За стотен път се убеждавам колко голямо значение имат думите. Особено след като последната ми публикация подсказва колко кратък е живота и от колко голямо значение са взаимоотношенията между хората. Само с няколко фрази можете да въздигнете някого до облак номер 9 или да го изпратите на едно дълго пътешествие до центъра на Земята. Ако сте емоционални или твърде преми, това не е извинение, ако накърните нечии чувства. Тук се обръщам повече към нас, мъжете, тъй като статистически е доказано, че именно ние по-често избухваме и сме по-агресивни от жените.

000287e0Напомням ви една много хубава басня – за мечката, която помолила обидилия я дървар да я удари с опакото на брадвата си. След време се срещнали отново и мечката казала: „Раната зарасна, но думите ти не забравих‟. Знаем, че има много причини да изпуснем нервите си – когато ежедневието ни е поднесло моменти на стрес или нещо в живота ни не върви. Най-често си патят най-близките ни хора. Тъкмо защото са ни най-близки, изливаме върху тях лошото си настроение.

Има много начини да избегнете такива ситуации. Не трябва да се гневите, ако е неизбежно, тогава броите до 10 преди да кажете нещо в яда си. Ако агресията ви залива често, по-добре се скрийте някъде, докато ви мине, вместо да търсете сгодни случаи да се скарате с някого

Лично на мен не ми е приятно да бъда обект на нечии спонтанен гняв. Често приятели са се опитвали да си го изказват върху мен и аз съм подхождал с разбиране, защото съм същия в това отношение. Но честно казано след това ги избягвам, когато са в такова настроение. Аз самият опитвам да си намеря отдушник – хванат ли ме бесните, започвам да играя на ексбокса. Ако някой дойде да ме занимава с нещо, просто му казвам да не ми се върти пред очите известно време и така докато ми мине.

Така че моят съвет е – подхождайте с повече обич към близките си, защото те ви обичат безрезервно. Ще изтърпят изблика ви, ще преглътнат обидата, но ще се почувстват зле, защото сте им наговорили каквото ви е било на ума без да мислите. Ако и вие ги обичате – лишете ги от подобни емоции. А ако обичате себе си – не си навличайте конфликти с околните – правите си лоша услуга на нервите и на имиджа.