Знаете ли, че страхът от летене със самолет се нарича авиофобия? В зависимост от това колко силен е той, неговите прояви могат да бъдат дори седмици или дни преди самото заминаване, като хората изпитват тревожност, стрес, неспокоен сън и негативни мисли. Физическите симптоми пък се проявяват като учестено дишане, замаяност, изпотяване и гадене, стомашни спазми и други. Вътрешното безпокойство и нервност пък могат да доведат и до панически атаки.

Ето защо, хората, измъчвани от страх от летене, обикновено избягват да се качват в пътнически самолети и предпочитат други алтернативи. В резултат от това, те са изключително ограничени не само лично, но понякога и професионално, тъй като пътуването със самолет е много по-бързо и ефективно. Следвайки няколко техники обаче, може успешно да се противодейства на авиофобията.

Например предварителната подготовка преди полета е важна. Облеклото трябва да бъде удобно, а мястото в самолета трябва да бъде избирано внимателно. Седалките, които се намират над крилете в средата са най-удобни, а въздухът там е най-спокоен и почти не се усеща движението на превозното средство. В допълнение с любима музика, увлекателна книга или просто разговор със събеседник, нещата се нареждат отлично.

Придобиването на основни познания за летенето, също може да окаже благоприятно въздействие. Знаейки как се гарантира безопасността при пътуване със самолет или пък как изглежда обичайната рутина на борда, може да намалят значително напрежението.

Пътниците, които се страхуват от летене, трябва да знаят, че безопасното пътуване е основният приоритет на авиокомпанията, затова екипажът преминава квалифицирано обучение, а самолетът подлежи на редовни технически проверки.