Здравейте, приятели. Днес ще ви представя един казус, с който се запознах отблизо през изминалите месеци. Може би вече съм ви споменавал, че обмислям да закупя малък имот в село Лозен, където със семейството ми да прекарваме почивните дни. Защо избрах Лозен ли? Мястото хем е близо до София, хем е спокойно. Чистият планински въздух и красивите гледки са лукс, от който не бих са отказал. Ето защо, информацията, че в околността предстои да заработи производствена база на компанията „Насекомо“ , ме мотивира да науча повече за нея.

Признавам, че дотогава не бях запознат с дейността на дружеството, затова започнах да търся информация. Попаднах на доста коментари в интернет и така разбрах, че предстои информационна среща за жителите на Лозен. Отидох на място да проверя за какво става въпрос. На срещата присъстваше лично и мениджърът на „Насекомо“ Ксавие Марсенак. Успях да си отговоря на всички въпроси, които ме интересуваха. Искам да споделя наученото и с вас, тъй като за мен това беше ценен урок – не бива да бъдем предубедени към новото и непознатото, защото в повечето случаи промяната води към по-добро. Уверете се сами в следващите редове.

Накратко „Насекомо“ е сред все още малкото компании в световен мащаб, които придобиват протеини от насекомите black soldier fly (черна муха войник). Тези мухи се отличават с краткия си жизнен цикъл, около 4 дни, като през това време натрупват запаси. Те не са вредители и не разнасят зарази. Ето защо са одобрени от Европейския съюз за отглеждане за животновъдни и земеделски нужди и се приемат за един от най-добрите агенти за биоконвертиране.

След като бъдат стерилизирани и изсушени, от ларвите се получават масло и протеини. Те могат да се използват като основни компоненти за храна за животни, за козметични и фармацевтични продукти, за фураж на селскостопански животни и за биотор в земеделието.

От компанията подробно разясниха процеса за развъждане на ларвите. Те ще се отглеждат в плътно затворено от всички страни пространство, което от своя страна ще е в затворена зала без прозорци и с високо ниво на био сигурност. Принципът е „затворена стая в затворена стая“.

Неприятни миризми няма да има благодарение на иновативните технологии, които ще се използват в демонстрационния център. Един от мениджърите в „Насекомо“ обясни, че миризмите директно ще бъдат неутрализирани. Той даде пример с други производствени бази в европейски страни, които са построени в населени места и работят без проблем за населението и околната среда. Все пак, подейства ми успокояващо, че демо-центърът съвсем не е в Лозен, а е на около 900 метра от първите къщи в селото.

Европейските компании за отглеждане на насекоми от Франция и Холандия вече са световни лидери, а дейността им е подкрепена от известни личности, сред които и актьорът Робърт Дауни Джуниър. Научавайки всичко това, се запитах какво ни спира да приемем демо-центъра на „Насекомо“ като една добра възможност не само за компанията, но и за нас и нашето поколение, което ще трябва да се справя с проблемите, завещани от цивилизацията ни – като глад и климатични промени.