Дори и да сте като мен – все още да не сте гледали новия хитов сериал на Netflix, то поне сте чували да се говори за него. И как иначе – по официална статистика, корейската продукция е гледана от над 111 000 000 акаунта по цял свят и то само около месец след излизането си.

От всичко, което съм прочел за сериала, знам, че се фокусира изцяло върху една доста позната за всички ни тема – игра за оцеляване. Не малко продукции са залагали на тази класика (Игрите на глада, 13 гряха, последната част на Чистката и още, и още …), но явно продължава да бъде актуално и да буди интереса на хората по цял свят.

Не мисля да се спирам върху сюжетното действие – просто, защото бих говорил на база прочетени, чути и обсъждани неща, но не да го видя сам с очите си. Пък и вярвам, че повечето от вас вече го гледат и ще бъде безсмислено.

Интересува ме друга тема обаче. Защо манията по продукцията е толкова голяма? Нима на хората ни харесва да гледаме как се унищожаваме един-друг, как се борим за собственото си оцеляване, как сме способни на всичко в името на парите или как едни управляват други и се забавляват по всевъзможни извратени начини с човешките съдби?

Знаете ли кое мен лично ме шокира повече? Интересът от страна на подрастващите. Четох, че в социалните мрежи, а и в училищата все повече младежи и деца пресъздават игрите от сериала и също като там има оцелели и … загинали. Нормално ли е да допускаме това? Осъзнават ли младите какво всъщност правят или пък увлечени от голямата кукла и пъстрите цветове в продукцията, наистина приемат всичко за детска игра?

Какво е вашето мнение за сериала и неговото влияние?