Да, няма грешка в заглавието, нито пък е някаква шега. Всъщност става дума за туристическа онлайн платформа – Big 7 Travel – според която плажът на Златни пясъци е избран от летуващите за един от най-добрите в света.

Курортът на родното Черноморие заема почетната 38-а позиция в Топ 50 на плажовете за Лято 2021, като се нарежда дори пред плажа Ипанема, намиращ се в Рио де Жанейро. Златни пясъци е и единственото българско присъствие в класацията.

Вдъхновен от тази новина, реших да потърся повече информация за известния ни курорт. Признавам си, че не съм го посещавал от доста години, просто защото с времето започнах да предпочитам по-спокойни дестинации и планински почивки. Смятам обаче това лято да разнообразя и отделя няколко дни за почивка на морето.

Припомних си, че Златни пясъци е един от най-големите и най-старите курорти на Черно море. Не е тайна и от къде идва името му – разхождайки се по плажната ивица, ще се натъкнем на толкова фин и жълт пясък, че ще имаме чувството, че ходим върху златен прашец.

Освен това, територията около курорта е известна със своята красива флора, затова и е обособена като Природен парк. Не липсва и културно-историческо наследство. Четох, че може да бъдат открити както находки от Античността, така и от късното Средновековие.

Затова, ако още не сте решили къде да прекарате лятната си почивка, може би тази класация ще ви помогне малко в избора.

В списъка попадат още гръцките Псару на остров Миконос и Елфониси на остров Крит. Мястото си в класацията са намерили и хърватските плажове Златни рат на остров Брач, както и Ягодна в Хвар.